Kvalitetsarbete
Varje förskola skall enligt skollag genomföra ett systematiskt kvalitetsarbete. Det systematiska kvalitetsarbetet ska omfatta hela skolans läroplan och på vår förskola arbetar vi med ett eller några prioriterade fokusområden i taget där läroplanens mål och våra observationer av barnens intresseområden och behov är utgångspunkt för vårt gemensamma arbete.
Under ht 17/vt 18 har vi arbetat med ett gemensamt fokusområde ”Måltidspedagogik” för hela förskolan där vårt mål bl.a har varit att barnen ska ges möjlighet att utveckla ett nyfiket och intresserat förhållningssätt till mat och måltider där framförallt grönsaker och frukt varit i fokus. Vi har arbetat med saperemetoden vilket innebär att barnens alla sinnen aktiveras när vi upptäcker och utforskar råvaror på ett lekfullt och pedagogiskt sätt. Vår grönsakskonsumtion har genom arbetet med detta fokusområde ökat markant och måltiderna har blivit roliga och spännande stunder där vi lär oss, samarbetar och diskuterar mycket kring mat och upplevelser av den.
Vi har också haft fokusområden avdelningsvis, där de äldre barnens intresse för regn och flyta/sjunka resulterade i fokusområde ”Vatten” där vi bl.a. undersökt vattnets kretslopp och vattnets olika former. Barnen har tagit reda på hur många olika sorters vatten det finns, vad som kan leva i vatten och hur ett reningsverk fungerar. Vi har skaffat oss en stor insikt i hur viktigt vatten är för allt som lever.
De yngre barnen har varit medskapare i fokusområdet ”Fåglar och Stora Maskiner” där man på avdelningen lagt stor vikt barnens vardagliga upplevelser och upptäckter. Vid ett stort grävprojekt i vårt närområde blev barnen helt uppslukade av de stora grävmaskiner som arbetade nära oss och vilken effekt det fick på fåglarna som bodde utanför vårt fönster. Barnen har under året tillägnat sig kunskaper om fåglars mat och bo, hur de låter och utvecklat ordförråd kring både natur och teknik.
Vi använder oss av pedagogisk dokumentation som ett sätt att få barnen att reflektera över våra gemensamma upptäckter.
Vi dokumenterar arbetet bl.a. genom film och bild och barnens egna teckningar och ritningar. Denna dokumentation ligger sedan till grund för fortsatt lärande för oss alla.
Plan mot diskriminering och kränkande behandling kan läsas mer via dokumentet Plan mot kränkande behandling 17/18