En dag på förskolan

Så här kan en dag på vår förskola se ut

Här kan du läsa om hur en ungefärlig dag kan se ut på förskolan, där tiderna kan förändras. Det kan ske anpassningar utifrån antalet barn i grupperna, väder och sjukfrånvaro.

8:00
Vi äter frukost. Vi äter på båda avdelningarna för att alla barn skall få en lugn och bra start på dagen. Barnen hjälper till att duka fram och frukosten varieras från morgon till morgon.

9:00
Efter frukost går vi oftast ut på vår härliga gård och leker tillsammans.

Nästan varje dag har en pedagog planerat en aktivitet där de barn som vill får delta. Det kan handla om allt ifrån en organiserad lek, att plantera något eller upptäcka något som sker i naturen denna årstid tillsammans.  Ibland går vi på utflykt i närområdet beroende på vad vi arbetar med och vad som upptar barnens intresse. När det är möjligt äter vi frukt ute tillsammans.

10:30
Samling på respektive avdelning där vi exempelvis sjunger, pratar om känslor, ser en faktafilm om något vi sedan pratar om eller tittar på kort som barnen tagit utifrån de aktiviteter de varit med om under förmiddagen.

11:00
Serveras lunch av vår kokerska. Våra barn hjälper till att duka och hämta maten i köket. Med de större barnen arbetar vi med hållbarhet genom att minska matsvinnet. Ett moment är att väga de rester vi får och göra diagram, som vi sedan pratar om tillsammans.

11:30
De små barnen sover.
De stora barnen har vila i två olika grupper där en grupp vilar och lyssnar till lugn musik och en grupp har aktiv vila med enkla yogaövningar, massage eller lyssnar på bok.

13:30
Har vi en kort samling där vi pratar ihop oss om hur vi upplevt dagen. Ibland arbetar vi med drama eller böcker för att ge barnen verktyg för detta.

14:00
Äter vi mellanmål som vår kokerska förberett åt oss. Ibland äter vi fruktsallad, dricker smoothie eller äter något som barnen varit med i köket och bakat. Om vädret tillåter äter vi gärna mellis ute.

14:30
Går vi ut på gården och leker tillsammans. Vi lägger stor vikt vid att barnen ska känna att de kan själva och att de är kompetenta, därför tar vi vid påklädning god tid på oss så att barnen får pröva och träna själva.
Om vädret tillåter är vi ute resten av dagen.